Verlenging VG Digitaal tot eind 2024

Verlenging VG Digitaal tot eind 2024

19 maart 2024

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en VG Digitaal hebben besloten om de regeling, die ondersteuning in digitalisering en gegevensuitwisseling voor vrijgevestigde ggz-professionals mogelijk maakt, voor een laatste keer te verlengen tot en met 31 december 2024. Hierdoor hebben vrijgevestigde ggz-professionals nog één jaar de tijd om gratis ondersteuning aan te vragen voor efficiënt gebruik van hun elektronisch patiëntendossier (EPD) en hulp bij gegevensuitwisseling met patiënten.

Goed nieuws voor vrijgevestigde ggz-professionals en softwareleveranciers: het ministerie van VWS en VG Digitaal hebben hun inzet voor digitalisering en gegevensuitwisseling verlengd tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat softwareleveranciers langer gratis ondersteuning kunnen bieden aan hun klanten, waaronder psychologen, psychotherapeuten en psychiaters.

VG Digitaal, voortbouwend op VG VIPP, is opgericht om vrijgevestigde ggz-professionals te ondersteunen bij het optimaliseren van hun EPD en gegevensuitwisseling met patiënten. In samenwerking met brancheorganisaties LVVP, NIP en NVvP is dit initiatief gestart om administratieve lasten te verlichten.

In het afgelopen jaar hebben we een mooie mijlpaal bereikt van 400 ondersteuningsaanvragen. Deze ondersteuning biedt praktische handvaten om het EPD effectiever te benutten. Vooral het thema ‘inrichten van het EPD’ blijkt een populaire keuze onder vrijgevestigde ggz-professionals. Softwareleveranciers staan klaar om maatwerk ondersteuning te bieden bij het inrichten van het EPD, declaratieprocessen, financiële administratie en het gebruik van de EPD-agenda.

Reacties na het ontvangen van ondersteuning zijn zeer positief. Vrijgevestigde ggz-professionals geven aan dat declareren nu gemakkelijker en sneller gaat, het jaarwerk efficiënter verloopt en dat ze zelfstandiger in het systeem kunnen werken. De ondersteuning wordt als fijn en zinvol ervaren.

Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw informatieproduct genaamd ‘datagedreven werken en leren’. We streven er naar dit informatieproduct in de komende periode af te ronden, zodat vrijgevestigde ggz-professionals interessante inzichten kunnen halen uit de data in hun EPD.

Heeft u nog geen gratis ondersteuning aangevraagd? Klik dan hier om een ondersteuningsaanvraag in te dienen.

Terug